Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proč začít cvičit powerjógu?

Osm důvodů, proč začít s powerjógou!


 
Jóga a ásany, které jsou cvičeny dynamicky se plynule opakují jedna za druhou v koloběhu pozdravu slunci v rytmu dechu s cílem uvolnit, protáhnout a posílit celé tělo, redukovat stres a napětí a celkově dobít baterky, to je powerjóga. 

 
1. Vytvoří fungující celek z těla, duše i mysli!
Powerjóga pracuje s páteří a energetickým pilířem, kterým je soustava obratlů. Jejich zprůchodněním dochází k uvolnění a proudění energie. Powerjóga učí ovládat a šetřit pohybový aparát a pohyby (předklon, záklon, úklon a torze) mají silný a vitalizující vliv na vnitřní orgány. Protažením a uvolněním těla dochází ke zlepšení přenosu informací mezi tělem a mozkem. Účinnější výměna plynů a všech tekutin v organismu, zprůchodnění vnitřních drah a kanálků vedoucích energii, revitalizace orgánů a celých orgánových soustav, svobodný pohyb a vyčištění hlavy od zbytečných myšlenek – to jsou benefity powerjógy. 

 
2. Prorýsuje a transformuje celé tělo!
Pomalý a řízený pohyb, kterým se powerjóga vyznačuje, je strůjcem efektivního rozvoje svalů nejen na povrchu těla, ale především svalů hlubokých, které jsou důležité pro správné fungování celého organismu. Pravidelným cvičením se zlepšuje celkové držení a proporcionalita těla. 

 
3. Zlepšuje výživu těla! 
Powerjóga krůček po krůčku zlepšuje citlivost organismu na vstupy z vnějšku. Skladba potravy (tuky, cukry, maso, chemické produkty) se postupem času přirozeně mění k vyvážené a nehutné, lehké stravě. Množství pozic stimuluje buněčnou práci i trávicí a vylučovací systémy, čímž dochází k harmonizaci všech vnitřních procesů. Tyto výživové změny vedou ke ztrátě nadbytečných kilogramů a podpoře metabolismu. Ani se nenadějete a přirozeně jste změnili chutě a skladbu potravy. 

 
4. Redukuje stres a napětí!
V powerjóze jsou pozice a dech úzce spjaty. Powerjógové dýchání, pránájáma, rozvíjí kapacitu plic a dokáže využít ty oblasti plic, které se obecně v běžném životě nevyužívají. Řízeným dýcháním dochází k odbourávání napětí a stresu, stejně jako ke snížení převahy sympatické nervové větve. Je to antistresový efekt, který už samotným cvičením ásan nastává. Ke snížení napětí, tenzí a různých psychických obtíží dochází při pravidelných relaxacích a meditacích. 

 
5. Pomáhá nalézt vnitřní mír a klidu!
Cvičení pozic, pránájáma, relaxační a meditační techniky prohlubují stav hledání vnitřního klidu a harmonie. Zaměření pozornosti na přítomnost má revitalizační a ozdravující účinky. Relaxační techniky powerjógy snižují srdeční frekvenci a krevní tlak, což má opět pozitivní vliv na nervovou soustavu. V závěrečné relaxaci navíc dochází k prohloubení stavu vnitřního míru. 

 
6. Zlepšuje koncentraci!
Praktikování powerjógy ovlivňuje mnoho oblastí osobnosti. Mezi jinými i koncentraci. Výživa těla, snížení úsilí, hledání stability, vědomí dechu, koordinace pohybu s dechem a pozorování myšlenek – to vše vyžaduje neustálou pozornost, která zjemní cítění a vědomí těla.

 
7. Kultivuje pozitivní energii!
Často ztrácíte energii negativním myšlením. Prožitky, soudy, porovnávání atd. jsou častými příčinami ztráty energie. Powerjóga učí odpoutat se od nich a zaměřit pozornost na pozitivní myšlenky. Powerjóga je mocný zdroj pozitivní energie. 

 
8. Může pomoci při hledání cesty ke spiritualitě! 
Powerjóga je fyzický i mentální trénink. Při hlubším studiu jógy dochází k nalezení odpovědí na existenciální otázky typu: „Kdo jsem“, „Kam jdu“, „Jaký je můj úkol“… Vytváří, nebo lépe řečeno obnovuje spojení člověka s universem. 

 
Václav Krejčík, www.energystudio.cz